Melancholia


Πληροφορίες για την Ταινία: http://www.imdb.com/title/tt1527186/
Είδος Ταινίας : Κοινωνική / Δραματική
Έτος Παραγωγής : 2011


Κριτική

Το φιλμ είναι χωρισμένο σε δύο (2) μέρη, παρουσιάζοντας στο κάθε ένα τους προσωπικούς φόβους δύο  διαφορετικών μεταξύ τους αδελφών, της Justine και της Claire, με φόντο την επερχόμενη «έλευση» ενός γαλάζιου πλανήτη στη Γη, του «Μελαγχολία».

Στο αλληγορικό αλλά δυστυχώς σχετικά αδιάφορο πρώτο μισό, με τις ονειρικές εικόνες-ποίηση, παρουσιάζεται ο δύσκολος χαρακτήρας της Justine (εκπληκτική στον ρόλο της η Kirsten Dunst, ίσως να περιμένουμε και όσκαρ για την ερμηνεία της) μέσω του γάμου της με τον Michael.

Η Justine πασχίζει φανερά να «δείξει» ευτυχισμένη για το γεγονός, σαφώς επηρεασμένη από την ναρκομανή μητέρα της και τον αδιάφορο πατέρα της, «δικαιολογώντας» στο μάτι του θεατή τις όποιες πράξεις της. Η δέσμευση δείχνει να την ενοχλεί και προφανώς δεν ήταν έτοιμη για μία ενδεχόμενη συμβίωση, όμως είναι απόλυτα ειλικρινής και παραδέχεται κάποια γεγονότα.. Έστω και καθυστερημένα..

Στο πραγματικά εκπληκτικό και πολύ δυνατό συναισθηματικά δεύτερο μισό της ταινίας, η προσοχή στρέφεται στην πολύ συγκροτημένη Claire (μία επίσης εκπληκτική και δυνατή ερμηνεία από την Charlotte Gainsbourg), η οποία έχει τελείως διαφορετικούς φόβους και ανησυχίες από την μικρή αδελφή της.

Μεγαλύτερο της μέλημα είναι ο Leo, ο μικρός της γιος, και η σκέψη και μόνο ότι οι επιστήμονες μπορεί να κάνουν λάθος για τον πλανήτη που έρχεται, παρά τις διαβεβαιώσεις και την ηρεμία που προσπαθεί να της μεταδώσει ο άντρας της  John (ένας αρκετά διαφορετικός Kiefer Sutherland) λέγοντας της ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό, αρκεί για να την «στοιχειώσει». Ο πανικός είναι πλέον έκδηλος στο βλέμμα της..

Η ταινία του Lans Von Trier περνάει αρκετά μηνύματα και συναισθήματα, με αποκορύφωμα την τελευταία σεκάνς, όπου στα μάτια του εντυπωσιασμένου και προβληματισμένου πλέον θεατή, παρουσιάζεται μία από τις πιο ασύλληπτες εικόνες που έχουν παρουσιαστεί ποτέ στον κινηματογράφο…
Σε μία σκηνή που ο απόλυτος τρόμος και η απόλυτη αγάπη βαδίζουν μαζί χέρι-χέρι…

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια έλεγε ο κάποτε σοφός λαός μας, επομένως παρακολουθήστε την ταινία, νιώστε, σκεφτείτε, προβληματιστείτε…



Τι μας άρεσε
  •      Το απίστευτο φινάλε
  •      Οι πολύ δυνατές ερμηνείες των πρωταγωνιστών
  •      Η εκπληκτική φωτογραφία
  •      Ο απόκοσμος μα συνάμα απίστευτος ήχος του πλανήτη «Μελαγχολία»

    Τι δεν μας άρεσε
    •    Το «αδιάφορο» πρώτο μισό
    •    Οι (όμορφες αλλά) αχρείαστες γυμνές σκηνές 

    Βαθμολογία : 88%


    Δείτε το trailer

    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις