Jacob's Ladder


Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt0099871/
Είδος Ταινίας : Ψυχολογικό θρίλερ
Έτος Παραγωγής : 1990

Πλοκή / Ιστορία -> 7.4 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 7.5 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 7.7 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 7.2 / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία -> 8.1 / 10

Τελική Βαθμολογία -> 7.6 / 10



Δείτε το trailer:  http://www.youtube.com/watch?v=rJztRnDxdM8
Εκεί γύρω στις αρχές του 1990, γυρίστηκε μια ταινία που ίσως να αποτέλεσε και προπομπό για πολλές άλλες αντίστοιχου περιεχομένο! Δεν πρόκειται φυσικά να κάνω τον έξυπνο αλλά ούτε και να ισχυριστώ ότι γνώριζα τη συγκεκριμένη ταινία. Δεν την είχα ακούσει ποτέ στη ζωή μου μέχρι τη στιγμή που ένας καλός φίλος (thanks George Mougios) μου τη συνέστησε. Άλλο που δεν ήθελα και εγώ! Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ του σκηνοθέτη Adrian Lyne με πρωταγωνιστή τον εκπληκτικό (και αρκετά νεώτερο) Tim Robbins.

O καλός αυτός ηθοποιός υποδύεται έναν τραυματισμένο αμερικανό στρατιώτη, τον Τζέικομπ Σίνγκερ, ο οποίος βρισκόταν στα εδάφη του Βιετνάμ την περίοδο του αιματοβαμμένου πολέμου. Κάποια χρόνια αργότερα, συζεί με την Τζέζι Πίπκιν (Elizabeth Peña) και απασχολείται στο ταχυδρομείο της Νέας Υόρκης. Έχει πλέον αλλάξει η ζωή του μιας και εκτός από την περιπέτεια του στον πόλεμο, έχει χωρίσει από την πρώτη του γυναίκα Σάρα (Patricia Kalember). Ο θάνατος του μικρού του γιου Γκέημπ (Macaulay Culkin) λίγο πριν τη φυγή του στο Βιετνάμ τον βασανίζει ακόμα θεωρώντας τον εαυτό του υπαίτιο για το τραγικό ατύχημα που του συνέβει.

Σύντομα, θα αποκτήσει παραισθήσεις που συνδέονται με το πολύπαθο παρελθόν του. Εικόνες από τις μέρες στο Βιετνάμ θα κυκλώσουν το μυαλό του καθώς και η πεποίθηση ότι κάποια πλάσματα τον κυνηγούν για κάποιο λόγο. Οι μέρες που έζησε με τη γυναίκα και τον γιο του επιστρέφουν, προκαλώντας του ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση. Μέρα με τη μέρα οι εικόνες αυτές θα γίνονται εντονότερες ενισχύοντας την αρχική του αίσθηση.

Ο κόσμος του Τζέικομπ είναι πλέον χωρισμένος σε παρόν και παρελθόν. Οι μνήμες δεν τον εγκαταλείπουν και κάνουν τη ζωή του σκληρή και απελπιστική. Δαίμονες τον ακολουθούν και τον συντροφεύουν σε κάθε του κίνηση γεμίζοντας τον με φόβο αλλά και ερωτηματικά για το τι πραγματικά συμβαίνει. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς μια και μόνο κατεύθυνση. Τις ημέρες του πολέμου στο Βιετνάμ και σε όσα συνέβησαν εκεί το διάστημα της παραμονής του. Η λύτρωση του Τζέικομπ και η “σκάλα” προς τον ουρανό είναι κοντά..

Συμπέρασμα : Όσο περνούσε η ώρα τόσο η σκέψη μου ταυτιζόταν με το φινάλε. Αυτό δεν έγινε γιατί ήταν τόσο προβλέψιμο. Κάθε άλλο. Απλά 20 χρόνια μετά έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών παρόμοιων σεναρίων, που έχουμε πλέον εθιστεί.

Το αλληγορικό πνεύμα της ταινίας και το μυστήριο που μεταδίδει παραπέμπει το θεατή σε θεωρίες αλλά και προβληματισμό. Αυτή είναι και η προσφορά του Jacob's Ladder. Ότι άνοιξε το δρόμο για μια κατηγορία ταινιών που ακροβατεί ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Είμαι βέβαιος ότι βλέποντας την θα έρθουν στο μυαλό σας αρκετές παρεμφερής ταινίες με μεγαλύτερη ίσως επιτυχία στα box-office και στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Αυτό ουδόλως δε μειώνει την αξία μιας σκέψης που μεταφέρθηκε στη οθόνη πριν από πολλά χρόνια. Ίσα ίσα την καθιστά πρωτοπόρα και αυθεντική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις