Gran Torino


Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt1205489/
Είδος Ταινίας : Κοινωνική / Δραματική
Έτος Παραγωγής : 2008

Πλοκή / Ιστορία -> 8.2 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 8.5 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 8 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 7 / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία -> 7.8 / 10

Τελική Βαθμολογία -> 7.9 /10



Ο Γουώλτ Κοβάλσκι (Clint Eastwood) είναι ένας βετεράνος του Βιετνάμ ο οποίος μάχεται καθημερινά με τις προκαταλήψεις που του έχουν δημιουργήσει τα χρόνια του πολέμου. Διαμένοντας σε μια γειτονιά γεμάτη από Ασιάτες είναι “αναγκασμένος” να συμβιβαστεί με την ύπαρξη τους και να συμμορφωθεί με τη πραγματικότητα αυτή και όχι με εκείνη του μίσους και της έχθρας ανάμεσα στους δύο λαούς. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο λόγω του θανάτου της γυναίκας του, του μοναδικού στηρίγματος που είχε στη ζωή καθώς οι σχέσεις του με τα παιδιά του δεν είναι οι καλύτερες.

Ωστόσο, μια απόπειρα κλοπής του αυτοκινήτου του (Gran Torino του ΄72), θα αλλάξει τη ζωή του μιας και θα εισέλθουν σε αυτήν μια οικογένεια Χμονγκ (φυλή στη Καμπότζη) που ζει ακριβώς δίπλα του. Η κόρη της οικογένειας Σου (Ahney Her) αρχικά, αλλά και ο γιος Τάο (Bee Vang), θα καταφέρουν να συγκινήσουν τον σκληρό Γουώλτ και να αποτελέσουν κομμάτι της νέας του καθημερινότητας. Ο ντροπαλός και απόπακρος Τάο θα τεθεί υπό την προστασία του Γουώλτ, ο οποίος αναλαμβάνει να βοηθήσει αλλά και να διδάξει τον νεαρό Ασιάτη.

Η κατάσταση αλλάζει τελείως όταν μια συμμορία νεαρών εφήβων Χμόνγκ, ξεπερνά τα όρια σκορπίζοντας τον τρόμο στη γειτονιά και τραυματίζοντας την Σου. Ο Γουώλτ αντιλαμβάνεται πως πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Συμπέρασμα : Το “Gran Torino” είναι ακόμα ένα δείγμα γραφής του εξαιρετικού ηθοποιού αλλά και σκηνοθέτη Clint Eastwood που συνηθίζει να μας τροφοδοτεί με σενάρια απλά, αλλά έντονα σε συναισθήματα. Ίσως αυτό να είναι και το μυστικό των ταινιών του που τις κάνουν να ξεχωρίζουν εύκολα από τις υπόλοιπες.

Ο ρατσισμός, η σύγκρουση αντιλήψεων και πεποιθήσεων ανάμεσα στους ανθρώπους, οι διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις και πλήθος ακόμα αντιθέσεων, πλημμυρίζουν τον θεατή από την αρχή μέχρι και το τέλος. Παρόλα αυτά, το αισιόδοξο μήνυμα της ταινίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περνά απαρατήρητο. Ακόμα και οι σκληρότεροι άνθρωποι, έχουν κατά βάθος την ευαισθησία να αντιληφθούν λάθη και προκαταλήψεις που χωρίζουν λαούς και δηλητηριάζουν συνειδήσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις