Blood Done Sign My Name


Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt1210039/
Είδος Ταινίας : Κοινωνική / Δραματική
Έτος Παραγωγής : 2010

Πλοκή / Ιστορία -> 7 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 7.2 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 6.8 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 6.7 / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία -> 7.4 / 10

Τελική Βαθμολογία -> 7 /10


Δείτε το trailer:  http://www.youtube.com/watch?v=aiKwdHUCHkY

Ομολογώ ότι συχνά παρακολουθώ ταινίες που σχετίζονται με κοινωνικά και ηθικά θέματα. Καλή η διασκέδαση, καλό το γέλιο, αλλά δεν είναι κακό να ρίχνουμε και μια ματιά σε προσπάθειες που και μεγάλη προβολή δεν έχουν, αλλά και εξιστορούν γεγονότα που κακώς σβήνουν με το πέρασμα των χρόνων.

Η ταινία είναι μεταφορά του βιβλίου του Tim Tyson και μας μεταφέρει στην πόλη Μπίσκο της Βόρειας Καρολίνα, τη δεκαετία του 1970. Όπως και σε πολλές άλλες πόλεις τη περίοδο αυτή, έτσι και εδώ η διάκριση λευκών και μαύρων είναι ιδιαίτερα έντονη. Οι πρώτοι έχουν συνηθίσει σε μια συμπεριφορά προκλητική και μεροληπτική απέναντι στους δεύτερους. Από τον απλό πολίτη μέχρι τα επίσημα θεσμικά όργανα εκδηλώνονται συμπεριφορές αντίθετες προς το κοινό συμφέρον και την εφαρμογή των νόμων.

Αποκορύφωμα της ιδιαίτερης αυτής μεταχείρισης που λαμβάνουν οι νέγροι της πόλης, αποτελεί η εν ψυχρώ δολοφονία ενός από αυτούς.
Φυσική συνέπεια η κοινωνική αναταραχή η οποία και οδηγεί σε καταστροφές και εκδηλώσεις βίας. Ακραίες ενέργειες παραλύουν τη πόλη και βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Οι λευκοί δράστες θα καθίσουν στο εδώλιο του δικαστηρίου αλλά όπως αρκετές φορές έτσι και τώρα η δικαιοσύνη θα αποδειχθεί “τυφλή”. H απόφαση του δικαστηρίου θα στείλει το μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Θα αποτελέσει όμως εφαλτήριο για μελλοντικούς αγώνες και δικαίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συμπέρασμα : Μια ακόμα ταινία που πραγματεύεται το μαστιζόμενο θέμα του ρατσισμού. Μια ακόμα αληθινή ιστορία που μεταφέρει το κλίμα που επικρατούσε στην Αμερική των ευκαιριών ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους.


Νομίζω, στη προκειμένη περίπτωση τα ονόματα των πρωταγωνιστών έχουν μικρότερη σημασία. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι το κεντρικό νόημα της ταινίας και η σημασία των όσων αναφέρει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις