Bloody Sunday


Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt0280491/
Είδος Ταινίας : Δραματική / Ιστορική
Έτος Παραγωγής : 2002

Πλοκή / Ιστορία -> 7.3 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 7.5 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 7 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 6.8 / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία -> 7.6 / 10

Τελική Βαθμολογία -> 7.2 /10


Δείτε το trailer:  http://www.youtube.com/watch?v=6sssXPYcXZc

Στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας όλα είναι έτοιμα για τη διαδήλωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μαζικότητα της συγκέντρωσης και το δίκαιο των διαμαρτυρομένων έχει προκαλέσει ανησυχία στις Aρχές και όχι μόνο. Το πολιτικό σύστημα είναι και αυτό σε εγρήγορση καθότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη.

Ο Ιρλανδός πολιτικός Ιβάν Κούπερ (James Nesbitt) είναι εκείνος που πρωτοστατεί της φιλειρηνικής διαδήλωσης. Στις 30 Ιανουαρίου 1972 εκατοντάδες πολίτες της περιοχής βρίσκονται στους δρόμους, αψηφώντας τους δεκάδες στρατιώτες που βρίσκονται παρατεταγμένοι σε διάφορα σημεία. Το αρχικά ήρεμο κλίμα σύντομα θα αλλάξει και η πορεία θα τεθεί εκτός ελέγχου.

Δεκάδες οπλισμένοι στρατιώτες δεν διστάζουν να πυροβολήσουν τους άοπλους διαδηλωτές. Η εγκληματική έγκριση που δόθηκε για χρήση βίας οδήγησε σε ένα άνευ προηγουμένου λουτρό αίματος βυθίζοντας σε πένθος μια ολόκληρη χώρα. Οι μετασεισμοί όμως στις καρδιές Ιρλανδών και Άγγλων κρατούν μέχρι και σήμερα.

Συμπέρασμα: Ταινία, ντοκιμαντέρ, φόρο τιμής πείτε την όπως θέλετε. Αυτό που έχει σημασία είναι αφενός μεν το ιστορικό του γεγονότος και αφετέρου το αντίκτυπο του πραγματικού αυτού περιστατικού στις δύο χώρες.

Η εχθρότητα ανάμεσα σε Άγγλους και Ιρλανδούς ίσως να είχε αποφευχθεί αν η πλευρά των πρώτων είχε φροντίσει (έστω και καθυστερημένα..) να λάβει θέση και να τιμωρήσει τους υπευθύνους. Θα ήταν τουλάχιστον μια ένδειξη δικαιοσύνης απέναντι σε εκείνους που όπλισαν τα χέρια των στρατιωτών δίνοντας τους το πράσινο φως για την βροχή από σφαίρες που θέρισαν άμαχο πληθυσμό.

Μια μέρα μνήμης, κυρίως για τους Ιρλανδούς πολίτες, που έμεινε στην ιστορία ως Ματωμένη Κυριακή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις