Alien Quadrilogy


Όταν συζητήσαμε με τον Πρόεδρο για το ποιο αφιέρωμα θα γράψω και αποφασίσαμε ότι θα κάνω ένα αφιέρωμα στο «Alien», την πολύ επιτυχημένη σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας με τους αμέτρητους ανά τον κόσμο φανατικούς οπαδούς (αναμεσά τους και εγώ !), αρχικά σκέφτηκα την δυσκολία του εγχειρήματος, μιας που χιλιάδες σελίδες έχουν ήδη γραφθεί για αυτά.
Παρόλα αυτά, θα κάνω μία φιλότιμη και αντικειμενική προσπάθεια.
Τώρα το πόσο αντικειμενικός θα είμαι με τα αγαπημένα μου Alien (το 2ο μέρος μόνο το έχω δει 67 φορές και δεν κάνω πλάκα !!!), θα το κρίνετε εσείς.



Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt0078748/
Είδος Ταινίας : Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας
Έτος Παραγωγής : 1979

Πλοκή / Ιστορία -> 9.0 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 9.1 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 8.9 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 8.9  / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία ->  9.3 / 10

Τελική Βαθμολογία -> 9.1 / 10

 
Δείτε το trailer:  http://www.youtube.com/watch?v=bEVY_lonKf4

Το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Nostromo, βρίσκεται σε στάδιο «στάσης/υπερύπνου» για να αντιμετωπίσει τον μακρύ δρόμο της επιστροφής στα πάτρια εδάφη (Γη), όταν δέχεται ένα αγνώστου προέλευσης σήμα κινδύνου από έναν σχετικά κοντινό αλλά έρημο πλανήτη.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του σκάφους τους «ξυπνάει» ώστε να αποφασίσουν αν θα πρέπει να ερευνηθεί το σήμα ή όχι.

Λαμβάνοντας τις απαραίτητες εντολές από την «Εταιρία», αποφασίζουν να προσγειωθούν στον πλανήτη και να ερευνήσουν περαιτέρω το μυστηριώδες σήμα.
Εκεί θα ανακαλύψουν ότι το σήμα δεν ήταν σήμα κινδύνου, αλλά προειδοποιητικό σήμα ώστε να μην πάνε στον πλανήτη !

Όμως στα σκοτάδια του πλανήτη κρύβεται και κάτι άλλο….

Συμπέρασμα : Τρόμος στο σκοτεινό και άκρως κλειστοφοβικό περιβάλλον του διαστημόπλοιου σχεδίασης του H.R. Giger, ενάντια σε έναν άγνωστο εχθρό.
Εκπληκτική σκηνοθεσία του Riddley Scott, γνωριμία με την εκπληκτική Sigourney Weaver (Ellen Ripley), αμέτρητα βραβεία και φυσικά η έναρξη ενός εκπληκτικού (και άκρως αποδοτικού οικονομικά) franchise, με τρία (3) sequel.


Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt0090605/
Είδος Ταινίας : Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας
Έτος Παραγωγής : 1986

Πλοκή / Ιστορία -> 9.3 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 9.4 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 9.1 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 10  / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία ->  10 / 10

Τελική Βαθμολογία -> 9.6 / 10



Δείτε το trailer:  http://www.youtube.com/watch?v=XKSQmYUaIyE
Μετά τα γεγονότα της 1ης ταινίας και αφού έχουν περάσει 57 έτη (!!!), εντοπίζεται η κάψουλα διαφυγής της Ellen Ripley στο διάστημα. 

Στην συνάντηση του συμβουλίου της Εταιρίας (The Company a.k.a. Weyland-Yutani, πρόκειται για την εταιρία-οργανισμό που διαχειρίζεται τις ανθρώπινες αποικίες που υπάρχουν στο Ηλιακό Σύστημα), αναφέρονται τα γεγονότα σχετικά με την έκρηξη που έγινε στο διαστημόπλοιο Nostromo και είχε ως επακόλουθο την διάλυσή του. Κάτι που κόστισε αρκετά δις δολάρια στην Εταιρία. 

Η μαρτυρία της Ellen Ripley προφανώς και δεν γίνεται πιστευτή από τους ανακριτές της Εταιρίας και τότε θα μάθει ότι στον Πλανήτη Acheron LV-426 (ο πλανήτης που εκείνοι είχαν αρχικά συναντήσει την εξωγήινη μορφή ζωής), κατοικούν πλέον εργάτες που δουλεύουν στην δημιουργία τεχνητής ατμόσφαιρας ώστε να αποικηθεί στο μέλλον.

Παρόλα αυτά, η Εταιρία ενημερώνει τους διοικούντες στον LV-426 να ερευνήσουν το σημείο που αναφέρει η Ripley.

Όμως, μετά από κάποιες ημέρες χάνεται η επαφή με την συγκεκριμένη αποικία και τότε αποφασίζεται να πάει μία ομάδα elite πεζοναυτών να δουν τι συμβαίνει. Η Ellen Ripley καλείται να συμμετέχει ως ειδική σύμβουλος επί των alien/xenomorph.

Και ναι, τα Alien εμφανίστηκαν ξανά..

Συμπέρασμα : Βραβεία Oscar, Βραβεία BAFTA, ειδικά βραβεία άλλων φορέων, παγκόσμια αναγνώριση του μαέστρου James Cameron, κτλ κτλ…
25 χρόνια μετά, παρακολουθείται το ίδιο άνετα, ακόμα και τα εφέ της (πρωτοποριακά για την εποχή) είναι απίστευτα !! 


Α, αξίζει να σημειωθεί ότι τότε δεν υπήρχε το CGI και οι όλες αυτές οι πράσινες οθόνες με τις ψεύτικες εικόνες που σχεδιάζονται στους υπολογιστές, αλλά τα σκηνικά ήταν αληθινά και προπαντός, τα Alien ήταν μεταμφιεσμένοι ηθοποιοί που φορούσαν τα εκπληκτικής σχεδίασης μυθικά κοστούμια του αείμνηστου και επίσης μυθικού Stan Winston  !!!!



Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt0103644/
Είδος Ταινίας : Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας
Έτος Παραγωγής : 1992

Πλοκή / Ιστορία -> 8.1 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 8.2 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 9.4 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 7.8 / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία -> 8.2  / 10

Τελική Βαθμολογία -> 8.3 / 10



Δείτε το trailer:  http://www.youtube.com/watch?v=K4xqxWhCZ6A
Μετά την τελική μάχη με την Βασίλισσα των Alien στην 2η ταινία, η Ellen Ripley μαζί με τον τραυματισμένο Hicks, την πιτσιρίκα Newt και τον μισοκατεστραμμένο cyborg Bishop, βρίσκονται στην κάψουλα διαφυγής, τα συστήματα της οποίας ανιχνεύουν την παρουσία εξωγήινου οργανισμού στο σκάφος. 

Το σκάφος θα πέσει στον Πλανήτη Φυλακή Fiorina 161, οι κάτοικοι του οποίου είναι εγκληματίες καταδικασμένοι σε καταναγκαστικά έργα.

Από την πτώση θα σκοτωθούν όλοι εκτός της Ripley, η οποία τότε θα συνειδητοποιήσει την πραγματική αιτία για την πτώση του σκάφους : το Alien βρισκόταν στην κάψουλα διαφυγής και τοποθέτησε το έμβρυο του στο σώμα της Ripley
Τα μηχανήματα του σκάφους το εντόπισαν και για αυτό έπρεπε να καταστραφεί !

Όμως στον πλανήτη βρίσκεται και ένα ακόμα Alien, εκτός του εμβρύου στα σπλάχνα της Ripley.

Και η μάχη ξεκινά για μία ακόμη φορά !
Συμπέρασμα : Ίσως το πιο αδικημένο από τα τέσσερα φιλμ, καθώς δεν είχε την απήχηση που του άξιζε. Αυτό μάλλον προέκυψε από την «διαφορετική» προσέγγιση του David Fincher σε σχέση με τα προηγούμενα φιλμ, καθώς το 1ο του Scott, είχε τον φόβο, το 2ο του Cameron, τον τρόμο και την δράση, ενώ ο Fincher επικεντρώθηκε σε μια πιο «ήρεμη» και χωρίς όπλα (!) μάχη ενάντια στο κακό.
Πολύ ενδιαφέρον και το φινάλε της ταινίας, που θεωρώ ότι και θα πρέπει να έκλεινε την ιστορία.  



Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt0103644/
Είδος Ταινίας : Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας
Έτος Παραγωγής : 1997

Πλοκή / Ιστορία ->7.7 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 7.6 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 7.8 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 8.4 / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία -> 7.5  / 10

Τελική Βαθμολογία -> 7.8 / 10


Δείτε το trailer:  http://www.youtube.com/watch?v=JjeGqQfBwWg

Μετά το κλείσιμο της 3ης ταινίας και τον θάνατο της Ripley (ουπς, ίσως δεν έπρεπε να το πω !), η Εταιρία Wayland-Yutani έχει καταφέρει να ανακτήσει δείγμα από το DNA της νεκρής Ripley και με την επιτυχή δημιουργία ενός κλώνου της Ripley, καταφέρνουν να απομονώσουν το έμβρυο της Βασίλισσας Alien που κυοφορούσε, με σκοπό να μελετήσουν την βιολογία της και μελλοντικά χρησιμοποιηθεί σαν βιολογικό όπλο !

Για την ολοκλήρωση των πειραμάτων, προσλαμβάνουν μία ομάδα μισθοφόρων για να «μαζεύει» θανατοποινίτες εγκληματίες, οι οποίοι με την σειρά τους γίνονται πειραματόζωα καθώς «κυοφορούν»
Alien !

Φυσικά τα πράγματα δεν πάνε καλά, και καθώς τα «νεογέννητα» Alien δραπετεύουν από τους θαλάμους φύλαξης στο διαστημόπλοιο USM Auriga, γίνεται κακός χαμός !

Οι μισθοφόροι θα πρέπει να δραπετεύσουν από το σκάφος με την βοήθεια της «νέας» Ripley (του κλώνου για να είμαστε ακριβείς), η οποία είναι πολύ διαφορετική, μιας που το DNA της έχει ήδη «ανακατευτεί» με το εξωγήινο DNA και πλέον είναι πολύ δυνατή, το αίμα της είναι όξινο και μπορεί να «νιώθει» τα Alien !

Ουάου !

Συμπέρασμα : Συμπαθητική σαν ταινία, αλλά σαφώς η «χειρότερη» της σειράς Alien, με τον Jean Pierre Jeunet να μην έχει το ειδικό βάρος να «σηκώσει» το σύμπαν των Alien. Ναι μεν σκοτεινή, αλλά αρκετά άνευρη.
Το 1997 ήταν η εποχή που στα media έπαιζε πολύ το θέμα των κλώνων και είπαν οι συντελεστές της ταινίας να το θέσουν και στην ταινία το θέμα ώστε να είναι επίκαιροι….

Σχόλια

Ο χρήστης Ο Πρόεδρος είπε…
Κατά την άποψη μου το Alien έχει καταφέρει να αποκτήσει εκατομμύρια οπαδούς διότι συγκεντρώνει σε υψηλό βαθμό χαρακτηριστικά, που δύσκολα μπορούν να σε αφήσουν αδιάφορο. Το σενάριο είναι καλό, τα εφέ άκρως ικανοποιητικά και φυσικά κυριαρχεί ο φόβος και η αγωνία για την τύχη του ανθρώπινου είδους απέναντι στα τρομαχτικά alien. Πρέπει να ομολογήσω ότι η όψη τους είναι πραγματικά τόσο ρεαλιστική που σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποδοχή της ταινίας από τους cinefil.

Δημοφιλείς αναρτήσεις