The Naked Gun


Οι Τρελές Σφαίρες αποτελούν ένα πραγματικό μύθο στις αστυνομικές κωμωδίες! Μια τριλογία που περιγράφει τις περιπέτειες του γκαφατζή Φράνκ Ντρέμπιν (Leslie Nielsen) ο οποίος δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Ο τρόπος που σκέφτεται και αντιδρά είναι τόσο απολαυστικός που δεν θα ξανασυναντήσετε σε άλλον αστυνομικό.

Οι δημιουργοί του The Naked Gun (Jerry Zucker, Jim Abrahams και David Zucker) δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ αφού κατορθώνουν να μετατρέψουν καθημερινά περιστατικά σε γελοίες και εξωπραγματικές καταστάσεις. Το στοιχείο της υπερβολής είναι ιδιαίτερα έντονο και στα 3 επεισόδια, σε βαθμό υστερίας.

Τρεις μοναδικές ιστορίες που ο αστυνομικός – ήρωας κατορθώνει να εξιχνιάσει με μοναδικό τρόπο. Όλες όμως με κοινό παρονομαστή την εφευρετικότητα και το πάθος του να τα καταφέρει, έστω καταλύοντας νόμους, ήθη και αρχές! Απολαύστε τον σε πραγματικά τραγελαφικές καταστάσεις.


1. The Naked Gun - ''From the Files of Police Squad''

Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt0095705/
Είδος Ταινίας : Κωμωδία
Έτος Παραγωγής : 1988

Πλοκή / Ιστορία -> 7.3 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 7.2 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 7.4 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 6.6 / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία -> 6.8 / 10


Τελική Βαθμολογία -> 7.1 / 10


Η πρώτη ταινία με τίτλο The Naked Gun - ''From the Files of Police Squad'', είναι η αρχή της γνωριμίας μας με τον εκκεντρικό αστυνομικό. Ύστερα από ολιγοήμερες διακοπές στη Βηρυτό, ο υπαστυνόμος Φράνκ Ντρέμπιν επιστρέφει εσπευσμένα στο Λος Άντζελες, προκειμένου να ενημερωθεί για την υγεία του καλού του φίλου και συναδέλφου Νόρντμπεργκ (O.J.Simpson), ο οποίος σε μια μυστική αποστολή γίνεται αποδέκτης σωρείας πυροβολισμών (από τις πλέον χαρακτηριστικές σκηνές του έργου..). Η κατάσταση του είναι κρίσιμη και ο Φράνκ αναλαμβάνει να βρει τους ενόχους. Παράλληλα πρέπει να προστατέψει και την Βασίλισσα της Αγγλίας Queen Elizabeth II, η οποία επισκέπτεται εθιμοτυπικά τη χώρα.

Σύντομα όμως αντιλαμβάνεται ότι η ζωή της βασίλισσας κινδυνεύει. Πίσω από την οργανωμένη αυτή συνομωσία κρύβεται ένας σεβαστός επιχειρηματίας, ο Βίνσεντ Λάντγουιγκ (Ricardo Montalban), ο οποίος συνδέεται επίσης με την δολοφονική απόπειρα εναντίον του Νόρντμπεργκ! Ο Ντρέμπιν ερωτεύεται κεραυνοβόλα την βοηθό του Λάντγουιγκ, Τζέην Σπένσερ (Priscilla Presley), ξεπερνώντας έτσι τον πρόσφατο χωρισμό του με τη Βικτώρια.

Παραμένει όμως προσηλωμένος στον αρχικό του σκοπό που δεν είναι άλλος από το να σώσει τη βασίλισσα αλλά και την τιμή του αμερικανικού έθνους. Έτσι με την βοήθεια του επίσης αστυνομικού του φίλου Έντ (George Kennedy), θα προσπαθήσει να σταματήσει τον επικίνδυνο Λάντγουιγκ.

Με ποιον τρόπο; Αυτό αφήστε το στον ευρηματικό Ντρέμπιν.


2. The Naked Gun 2 & A Half - ''The Smell Of Fear''

Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt0102510/
Είδος Ταινίας : Κωμωδία
Έτος Παραγωγής : 1991

Πλοκή / Ιστορία -> 7 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 7 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 6.7 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 6.5 / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία -> 6.7 / 10


Τελική Βαθμολογία -> 6.8 / 10


Ντρέμπιν is back! Ο φασαριώζος υπαστυνόμος που δεν καταλαβαίνει από τίποτα, επιστρέφει με σκοπό να βοηθήσει ξανά στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Έχοντας χωρίσει από τον έρωτα της ζωής του, τη Τζέην, ο Φράνκ βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σύνολο επιχειρηματιών που προσπαθούν να προωθήσουν μορφές ενέργειας επιζήμιες για το περιβάλλον. Εγκέφαλος της προσπάθειας αυτής είναι ο εκπρόσωπος του ’’μαύρου χρυσού’’ Κουέντιν Χάπσμπεργκ (Robert Goulet) ο οποίος ταυτόχρονα διεκδικεί και την Τζέην!

Στην προσπάθεια τους αυτή θα απαγάγουν τον σύμβουλο ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης Dr. Άλμπερτ Μαϊνχάιμερ (Richard Griffiths) ο οποίος υπερασπίζεται εναλλακτικές μορφές ενέργειας। Στη θέση του θα τοποθετήσουν έναν σωσία του ώστε να προωθήσει τα δικά τους συμφέροντα. Ποιος θα τους χαλάσει τα σχέδια; Σωστά μαντέψατε. Lieutenant Frank Drebin, police squad!
Το στοίχημα αυτή τη φορά είναι διπλό. Από τη μια πλευρά θα πρέπει να βγάλει από τη μέση τον φιλόδοξο Χάπσμπεργκ και να εξουδετερώσει τη βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την πόλη. Από την άλλη θα πρέπει να αγωνιστεί για να ξανακερδίσει την Τζέην. Δύσκολα τα πράγματα Φράνκ. Good luck!

3. The Naked Gun 33 & One Third - ''The Final Insult''

Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt0110622/
Είδος Ταινίας : Κωμωδία
Έτος Παραγωγής : 1994

Πλοκή / Ιστορία -> 7.6 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 7.7 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 7.4 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 6.9 / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία -> 7.7 / 10


Τελική Βαθμολογία -> 7.5 / 10


Δείτε το trailer:  http://www.youtube.com/watch?v=Vgm0Ffx7gCI
Τα χρόνια πέρασαν και ο Φράνκ έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί. Ωστόσο συχνά αναπολεί τις στιγμές δράσης που έχει περάσει καθώς και τη συγκίνηση που του πρόσφερε το αγαπημένο του όπλο. Από την άλλη η σύζυγος του πλέον Τζέην, τον πιέζει να κάνουν ένα παιδί. Τι να κάνει ο άνθρωπος; Λύγισε στην παράκληση των καλών του φίλων Εντ και Νόρμπεργκ προκειμένου να βοηθήσει για μια τελευταία φορά την αστυνομία του Λος Άντζελες.

Το καθήκον τον φέρνει στη φυλακή Στέητσβιλ με το όνομα Νικ Μαγκέρκ, προσπαθώντας να μάθει τι σχεδιάζει να κάνει ο τρομοκράτης-κρατούμενος Ρόκο Ντίλον (Fred Ward) όταν βγει από αυτήν. Η από κοινού απόδραση τους, τους φέρνει πιο κοντά με αποτέλεσμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Έτσι γνωρίζεται με την μοχθηρή μητέρα του και την πληθωρική σύντροφο του Τάνια Πήτερς (Anna Nicole Smith).

Η Τελετή Απονομής των Όσκαρ αποτελεί τον περιβόητο στόχο του Ρόκο, και ο Φράνκ είναι αναγκασμένος για ακόμα μια φορά να αποτρέψει την καταστροφή. Ποια καταστροφή; Την βόμβα η οποία είναι κρυμμένη σε κάποιον από τους φακέλους των διαφόρων κατηγοριών, την οποία και κατορθώνει να βρει έγκαιρα. Όμως για την άλλη καταστροφή, την Απονομή των Όσκαρ δηλαδή, ευτυχώς για μας δεν κατάφερε να αποτρέψει προκαλώντας άφθονο γέλιο μέχρι δακρύων!

Συμπέρασμα : Η χημεία του καταπληκτικού σεναρίου και των εξαιρετικών ικανοτήτων του Leslie Nielsen είναι ο λόγος του εκρηκτικού αυτού αποτελέσματος! Η παράσταση που δίνει ο πρωταγωνιστής είναι απολαυστική, καταλύοντας κάθε έννοια σοβαρότητας και λογικής! Είναι ίσως από τις περιπτώσεις ηθοποιού που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα να προκαλεί θύελλα γέλιου χωρίς να χρησιμοποιεί κάποια ιδιαίτερη ατάκα ή κίνηση. Είναι απλά ο εαυτός του και το δείχνει σε κάθε περίσταση.

Οι ερμηνείες των O.J.Simpson και George Kennedy συμπληρώνουν ένα καστ ηθοποιών που σατιρίζουν εξαιρετικά την αστυνομία και τις μεθόδους της. Η Priscilla Presley από την άλλη επιβεβαιώνει το ρητό πως ’’πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα βρίσκεται μια σημαντική γυναικεία παρουσία’’, δείχνοντας πολλες φορές την αφοσίωση της σε εκείνον.

Εν κατακλείδη, πρόκειται για μια σπαρταριστή κωμωδία που σπάει κόκκαλα. Αφεθείτε στο ρυθμό του Φράνκ και μην ανησυχείτε για τίποτα. Είναι βέβαιο πως θα θελήσετε να την ξαναδείτε περισσότερο από μια φορά. Πιστέψτε με.

Κάτι τελευταίο: Υπάρχουν ηθοποιοί που χωρίς να κάνουν κάτι ιδιαίτερο καταφέρνουν και σε κερδίζουν. Ο πολύ αγαπητός σε μένα (και όχι μόνο..) Leslie Nielsen, αν και έγινε ευρύτερα γνωστός σε μεγάλη ηλικία, άνηκε αδιαμφισβήτητα σε αυτή την κατηγορία. Ο αυθόρμητος τρόπος που ενεργούσε, η αφέλεια που παρουσίαζε σε πολλές περιπτώσεις και το χαρακτηριστικό του στυλ αποτελούν σήμα κατατεθέν της διαχρονικής παρουσίας του στον κινηματογράφο.

Αισθάνομαι τυχερός που κατάφερα να δω στο cinema (και όχι σύμφωνα με τα αμέτρητα free-downloads που κυριαρχούν σήμερα) κάποιες από τις ταινίες του και να μοιραστώ με φίλους το γέλιο που πρόσφερε σε όλους.

Καλό ταξίδι Φράνκ..

Σχόλια

Ο χρήστης Ο Φαντομάς είπε…
Καλό ταξίδι και από εμένα Leslie ή Frank....

Δημοφιλείς αναρτήσεις