The Notebook


Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt0332280/
Είδος Ταινίας : Ρομαντική Κομεντί
Έτος Παραγωγής : 2004

Πλοκή / Ιστορία -> 8.4 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 8.2 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 7.6 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 7.5 / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία -> 8.2 / 10

Τελική Βαθμολογία -> 8 /10
 
Στη σημερινή εποχή δύσκολα συναντάμε ρομαντικές ταινίες του επιπέδου της συγκεκριμένης. Το «Notebook» υψώνει ψηλά τη σημαία των αισθηματικών κομεντί κατορθώνοντας ταυτόχρονα δύο πράγματα. Αφενώς να μας προσφέρει μια ποιοτική ιστορία αγάπης και από την άλλη να μας υπενθυμίσει τη δύναμη των συναισθημάτων που είναι ικανά να υπερπηδήσουν εμπόδια και δυσκολίες.

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1940 στη παραθαλάσσια περιοχή του Σίμπρουκ, στη Βόρεια Καρολίνα. Εκεί ζει ο Νώα Κάλχουν (Ryan Gosling), ένας  φτωχός νεαρός που μένει μαζί με τον πατέρα του και απασχολείται ως εργάτης στην περιοχή. Η Άλι Χάμιλτον (Rachel McAdams)  είναι μια χαριτωμένη ευκατάστατη κοπέλα που έχει επισκεφτεί τους γονείς της για τις διακοπές του καλοκαιριού. Η αρχικά επεισοδιακή γνωριμία τους σύντομα θα εξελιχθεί σε ένα παθιασμένο έρωτα που θα σημαδέψει για πάντα τη ζωή τους. 

Ωστόσο το κοινωνικό-οικονομικό χάσμα ανάμεσα τους καθώς και το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου θα αποδειχθούν τροχοπέδη στη σχέση τους. Ο χρόνος αποδεικνύεται εχθρός των δυο με αποτέλεσμα πολλά να αλλάξουν στη ζωή τους. Η Άλι αρραβωνιάζεται έναν άλλο άνδρα, τον Λον (James Marsden) ενώ ο Νώα προσπαθεί να χτίσει ξανά τη ζωή του χωρίς εκείνη. Ωστόσο η φλόγα συνεχίζει να σιγοκαίει αναμένοντας μια μικρή σπίθα για να φουντώσει και πάλι.

Αρκετά χρόνια μετά, ένας ηλικιωμένος άνδρας που συστήνεται ως "Ντιούκ" (James Garner) διηγείται σε μια συμπαθητική κυρία (Gena Rowlands) τη δυνατή ιστορία αγάπης ανάμεσα στο Νώα και την Άλι. Βρισκόμενη σε κατάσταση ανίας η ηλικιωμένη νιώθει να δένεται με τους ήρωες της ιστορίας θυμίζοντας της εικόνες και συναισθήματα από την δική της νεότητα. Μνήμες που η ασθένεια δεν τις αφήνει να επιβιώσουν παρά μόνο για λίγα λεπτά. Εκείνος όμως επιμένει να αφηγείται την ιστορία ελπίζοντας σε ένα θαύμα. Ποιο είναι αυτό; Ότι η δύναμη της ιστορίας θα κατορθώσει να την “φέρει” πάλι πίσω κοντά του.. 

Συμπέρασμα: Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια ταινία που μένει χαραγμένη στις μνήμες όσων την έχουν δει. Δυνατό σενάριο, καλοί ηθοποιοί και σκηνοθετική δουλειά που ξεχωρίζει.  

Οι ιστορίες αγάπης και πάθους είναι παραδοσιακά ταινίες που συνήθως κερδίζουν το γυναικείο κοινό. Τα δυνατά συναισθήματα ανάμεσα στο αντίθετο φύλο συγκινούν περισσότερο το «ασθενές ακροατήριο», και σίγουρα «Το Ημερολόγιο» συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές. Ωστόσο, το όλο concept και η σκηνοθετική δουλειά του Nick Cassavetes μαγεύουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους.

Αποτελεί συνεπώς μια πρόταση που είμαι βέβαιος ότι θα σας κερδίσει από το πρώτο λεπτό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις