Cold Prey (''Fritt Vilt'')




Μην περιμένετε κάποια φρέσκια ιδέα. Το Cold Prey ακολουθεί την πεπατημένη αρκετών ταινιών που συνηθίζουν να εμφανίζουν μια παρέα να διασκεδάζει σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος. Ανυποψίαστοι και ατάραχοι χωρίς φυσικά να γνωρίζουν τον τρόμο που πρόκειται να συναντήσουν.

Κάπως έτσι εξελίσσονται τα δύο πρώτα parts. Η αρχικά χαρούμενη ατμόσφαιρα σύντομα μετατρέπεται σε εφιάλτη που δε δείχνει να τελειώνει. Μια ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα που δεν δείχνει να συγκινείται από την παρουσία “ξένων επισκεπτών” στο χώρο του και επιδεικνύεται σε ένα σαφάρι άγριων φόνων δίχως έλεος. Τα επιθετικά του ένστικτα ξεδιπλώνονται και στο δεύτερο μέρος της ταινίας με κοινό χαρακτηριστικό το φινάλε εκεί που όλα ξεκίνησαν.  

Το τρίτο μέρος (και πιο φρέσκο από τα υπόλοιπα) είναι διαφορετικό καθώς αποκαλύπτει μέρος από το μυστήριο γύρω από την σκοτεινή προσωπικότητα του ανθρώπου-κτήνους που ξεκληρίζει δεκάδες ανθρώπους με απίστευτη αγριότητα.

Η Νορβηγική παραγωγή κατορθώνει να κρατήσει ψηλά τους δείκτες της αγωνίας με ένα σχετικό μικρό budget και νεαρούς ηθοποιούς που δείχνουν να το ευχαριστιούνται. Θεωρώ ότι οι δύο πρώτες ταινίες είναι καλές (και πάνω-κάτω ισάξιες), ενώ η τρίτη υστερεί κάπως σε υπόθεση. Θα μπορούσε να εμβαθύνει περισσότερο ως προς τον χαρακτήρα του ήρωα και να επενδύσει στον τρόπο με τον οποίο μεταμορφώθηκε ένα μικρό παιδί σε έναν κατά συρροή δολοφόνο.   


1. Cold Prey

Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt0808276/
Είδος Ταινίας : Θρίλερ
Έτος Παραγωγής : 2006

Πλοκή / Ιστορία -> 6.7 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 6.6 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 6.7 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 6.8 / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία -> 6.8 / 10
 
Τελική Βαθμολογία -> 6.7 /10

Δείτε το trailer:  http://www.youtube.com/watch?v=kU-IMPPbj-Y
Οι Τζανίκ (Ingrid Bolsø Berdal), Μόρτεν Τομπάιας (Rolf Kristian Larsen), Έιρικ (Tomas Alf Larsen), Μικάλ (Endre Martin Midtstigen) and Ίνγκουν (Viktoria Winge) είναι μια παρέα που αποφασίζει να περάσει τη μέρα της κάνοντας σκι στις πανέμορφες χιονισμένες πλαγιές μιας ορεινής περιοχής. Ένα απρόσμενο ατύχημα ενός μέλους της παρέας, τους αναγκάζει να περάσουν το βράδυ σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο προκειμένου να προστατευτούν από το παγερό κρύο. Οι καιρικές συνθήκες δύσκολες αλλά η ζεστασιά του ξενοδοχείου αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση.

Έχουν όμως υπολογίσει χωρίς τον “ξενοδόχο”, ο οποίος δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνιση του. Το θεωρητικά κλειστό ξενοδοχείο στην ουσία αποτελεί σπίτι κάποιου που δεν διακρίνεται από αισθήματα φιλοξενίας. Ο χώρος αποδεικνύεται μικρός και οι κρυψώνες δεν φτάνουν παρά μόνο για λίγα λεπτά. Το κυνηγητό ξεκινά με θήραμα τους πέντε φίλους, που πρέπει να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις αφού βοήθεια δεν φαίνεται στον χιονισμένο ορίζοντα..


2. Cold Prey II

Πληροφορίες για την Ταινία : http://www.imdb.com/title/tt1188990/
Είδος Ταινίας : Θρίλερ
Έτος Παραγωγής : 2008

Πλοκή / Ιστορία -> 6.7 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 6.5 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 6.8 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 6.7 / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία -> 6.8 / 10
 
Τελική Βαθμολογία -> 6.7 /10


Δείτε το trailer:  http://www.youtube.com/watch?v=tbXSAMhnDUg

Εκεί που όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει μια μικρή λεπτομέρεια φέρνει τα πάνω-κάτω οδηγώντας το Cold Prey σε δεύτερο μέρος. Ημιλιπόθυμη η Τζανίκ από την υπερπροσπάθεια να δραπετεύσει από τα χέρια του αδίστακτου “χιονάνθρωπου”, συνέρχεται στο νοσοκομείο. Η αφήγηση των γεγονότων αντιμετωπίζεται αρχικά με δυσπιστία αλλά σύντομα η ιστορία της θα πάρει σάρκα και οστά.

Η αστυνομία ανασύρει τα πτώματα από τον λάκκο στον οποίο βρίσκονται και μεταφέρονται στο κοντινό νοσοκομείο. Παράλληλα ο έλεγχος της ταυτότητας του δράστη αποκαλύπτει κάτι πρωτοφανές το οποίο και εξηγεί το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά βρίσκεται να στέκεται και πάλι στα πόδια του! Ο θνησιγενής δολοφόνος αρχίζει να ξετυλίγει τα εκτελεστικά του χαρίσματα μη αφήνοντας τίποτα όρθιο στο νοσοκομείο.

Η Τζανίκ θα πρέπει να βρει τον τρόπο να σκοτώσει για δεύτερη φορά τον ίδιο εχθρό. Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να είναι σίγουρη.


3. Cold Prey IIΙ

Πληροφορίες για την Ταινία :  http://www.imdb.com/title/tt1464535/
Είδος Ταινίας : Θρίλερ
Έτος Παραγωγής : 2010

Πλοκή / Ιστορία -> 6.3 / 10
Χαρακτήρες / Ηθοποιία -> 6.4 / 10
Εξέλιξη / Φινάλε -> 6.4 / 10
Ηχητικά Εφέ / Μουσική Επένδυση -> 6.4 / 10
Σκηνοθεσία / Φωτογραφία -> 6.3 / 10
 
Τελική Βαθμολογία -> 6.4 /10

Δείτε το trailer:  http://www.youtube.com/watch?v=fqfHOhrnxf8

Η εισαγωγή της υπόθεσης άργησε δυο ταινίες. Όπως σωστά καταλάβατε (και συνηθίζεται τελευταία), στο τρίτο μέρος του Cold Prey μαθαίνουμε τι ακριβώς συνέβη πριν από αρκετά χρόνια. Τότε που ο γιγαντόσωμος παρανοϊκός δολοφόνος δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα μικρό αγόρι που μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον κάπως περίεργο.

Το ξενοδοχείο που αποτέλεσε το κλασικό μέρος των περιπετειών του  2006 αλλά και συνδετικό κρίκο με την δεύτερη συνέχεια, είναι και πάλι εδώ! Μια ακόμη παρέα καταφθάνει σε αυτό και όλα παίρνουν το συνήθη δρόμο.

Συμπέρασμα : Έχει επισημανθεί από αυτό εδώ το blog ότι το Α και Ω μιας ταινίας θρίλερ-τρόμου είναι το περιβάλλον. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί το μέρος που γίνονται τα γυρίσματα μπορεί είτε να κρατήσει τον θεατή καρφωμένο στην θέση του με τα μάτια γουρλωμένα στην οθόνη είτε να τρέξει προς την έξοδο φωνάζοντας “πιο πολύ τρόμαξα με το Shrek!”

Μέρος λοιπόν της επιτυχίας του Cold Prey είναι ακριβώς αυτό. Ένα απομονωμένο μέρος στην άκρη του πουθενά, άφθονο χιόνι, κρύο και ένας μανιακός δολοφόνος με σκοτεινό παρελθόν. Παρόμοιο το σκηνικό και στις τρεις ταινίες. Με τη διαφορά όμως, όπως προανέφερα, ότι οι πρώτες δυο ταινίες είναι πιο καλοδουλεμένες ως προς το σενάριο και την σκηνοθεσία. Η τρίτη υστερεί κάπως
απογοητεύοντας όσους περίμεναν κάτι δυνατό και τρομακτικό.

Παρακολουθώντας τα πρώτα και τα τελευταία 15 λεπτά της ταινίας, μπορεί κάποιος να κατανοήσει την ουσία της υπόθεσης.

Σε γενικές πάντως γραμμές, ο Νορβηγικός κινηματογράφος έκανε το καθήκον του.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις